Google’ın sağladığı ücretli reklam fırsatlarından bir tanesi olan GDN (Google Display Network) sayesinde, işletmeniz ya da markanızın web sitesi için görüntüye dayalı reklamlar yayımlayabilirsiniz. Bu reklamlar metin değil, görsellere dayalıdır. Bu sebeple Görüntülü Reklam Ağı olarak adlandırılıyor. Web siteleri ve mobil uygulamalarda gösterilen reklamlar sayesinde, milyonlarca web sitesinde reklamlarınız hedef kitlenizde yer alan kullanıcıların karşısına çıkabilir. Peki, Google Görüntülü Reklam Ağı (Google Display Network) nedir? Konunun pek çok detayından söz edeceğiz.
GDN (Google Display Network) Nedir?
Google Adsense olarak adlandırılan Google reklam ağına kaydolan web siteleri, YouTube kanalları ve mobil uygulamalar, Google Ads üzerinden reklam veren kullanıcıların reklamlarını platformlarında sergilerler. Ayrıca yeniden pazarlama olarak bilinen remarketing için de çok kıymetli olan GDN, işletmenin reklamını kullanıcıya farklı platformlarda tekrar tekrar göstermektedir. İşte web siteleri, YouTube kanalları ve mobil uygulamalarda, Google Ads’te verilen görüntülü reklamların yayımlanması, GDN (Google Görüntülü Reklam Ağı) olarak adlandırılmaktadır.
GDN (Google Görüntülü Reklam Ağı) Neden Önemlidir?
Google Ads ile yalnızca arama sonuçlarında üst sırada yer almanızı sağlayacak reklamları tercih etmek, size marka bilinci oluşturma noktasında fayda sağlamayacaktır. Ancak marka bilinci oluşturmak ve hedef kitlenizin sıradan bir internet gezintisinde iken karşısına çıkmak isterseniz, o halde GDN (Google Display Network), harika bir fırsat olacaktır. Peki, GDN neden önemlidir? Bunu maddeler halinde sıralayalım.
- Web sitenizi ziyaret etmiş ancak mal ya da hizmet satın almadan ayrılmış internet kullanıcılarının karşısına yeniden pazarlama modeli sayesinde tekrar çıkabilirsiniz. Bu potansiyel müşterilerinizi aktif müşteri konumuna getirmede büyük fayda sağlayacaktır.
- SEO çok önemlidir. Ancak markalaşmak da bir o kadar önemli. Peki, rakiplerinizin tanıtım aldığı yerlerde siz de görünmek ister misiniz? O halde GDN tam bu konuda size yardımcı olacaktır.
- İnternet kullanıcısı sıradan bir gezintide iken karşısına GDN sayesinde çıkabilirsiniz. Görüntülü reklam sayesinde sizi ilk defa ya da daha fazla kez fark eden kullanıcı, mal ya da hizmetlerinizden yararlanmak isteyebilir.
- Pek çok farklı reklam modeli olduğundan, aralarında karşılaştırma yapıldığında, en fazla dönüşüm oranı elde etme fırsatı sunan model, GDN olarak dikkat çekmektedir.
Yukarıda da görüldüğü üzere, GDN ile mal ya da hizmetlerinizi daha fazla kişiye gösterebilir, marka bilinci yaratarak, potansiyel müşterilerinizin sayısını arttırıp, markalaşabilirsiniz. Peki, bu modelin çalışma prensibi nasıldır?
Google Görüntülü Reklam Ağı Nasıl Çalışır?
Reklamverenler, Google Ads üzerinden, belirli ölçü ve özellikteki görseller ile reklam vermeleri durumunda, bu reklamlar Google Ads platformuna üye olan web siteleri, YouTube kanalları ve mobil uygulamalarda gösterilir. Böylece herhangi bir mal ya da hizmet alışverişi planı içerisinde olmamasına rağmen, potansiyel müşterilerin karşısına çıkmak adına son derece önemlidir. Ayrıca bu model hakkında bazı bilgilere dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan şu şekilde söz edebiliriz:
- Reklamverenlerin verdiği tüm reklamlar, web sitesi, mobil uygulama ya da YouTube kanalında herkese gösterilmez. Filtreleme sistemi vardır. Hedef kitleye göre ayrılır ve ona göre reklamlar çıkar.
- Mouse alışverişi yapmak için Google’da çeşitli aramalar yapan kişinin karşısına, mouse vb. ürünler ile ilgili reklamlar çıkacaktır.
- Google Adsense panelinden, yalnızca belirli sektör üzerinden reklam göstermeye izin verilebilir. Bu platform sahibinin kendi isteğine göre değişiklik göstermektedir.
- Google Ads üzerinden yalnızca arama ağı ya da görüntülü reklam ağı kullanılabilir. Her ikisinin de kullanılması mümkündür.
- Hedefleme, TBM, konum ve daha pek çok faktöre göre filtreleme yapmak istiyorsanız, Google Ads bunu size sağlıyor. Böylece Google Ads kampanyası ya da reklam grubu üzerinde uyguladığınız filtrelemeler, görüntülü reklamlarınızın yayımlanmasını doğrudan etkileyecektir.
Yukarıda, Google Görüntülü Reklam Ağı modelinin çalışma prensibi ile ilgili çeşitli bilgilerden söz etmeye çalıştık. Bu şekilde siz de GDN sayesinde hedef kitlenizdeki kişilere belirli TBM karşılığında ulaşabilirsiniz. Peki, GDN modelini kullanmak, reklamverene ne gibi avantajlar sağlar?
Google Görüntülü Reklam Ağı (GDN) Hangi Avantajları Sağlar?
Hedef kitlenizde yer alan kişilere hızlı ve etkin şekilde ulaşmak ister misiniz? O halde GDN son derece önemli. Peki, GDN modeli kullanılarak elde edilen avantajlar nelerdir?
- Google Adsense’e kayıtlı olan tüm platformlarda reklamlarınızı gösterme şansı elde edebilirsiniz.
- Misafir ve müşteriler, işletmenizi ya da sunduğunuz mal ve hizmeti araştırmasa bile, ziyaret ettikleri web siteleri, mobil uygulamalar ve YouTube’da, reklamlarınızı görüntülü olarak görebilirler.
- Markalaşmanızı sağlar ve marka bilinci oluşturmada önemli katkı verir.
- Yüksek dönüşüm oranı yakalayabilirsiniz.
- Hedefleme konusunda modelin sağladığı avantajlar sebebi ile etkili bir Görüntülü Reklam Ağı yönetimi gerçekleştirebilirsiniz.
Yukarıdaki avantajların tamamını ve daha fazlasını sağlayan GDN (Google Display Network), size misafir ya da müşteri kazanma, markalaşma gibi pek çok alanda çeşitli fırsatlar verecektir. Bunların yanında GDN, çeşitleri ile karşımıza çıkıyor. Şimdi bu çeşitlerden bahsedelim.
Görüntülü Reklam Ağı Çeşitleri Nelerdir?
Reklamlar, çeşitli platformlarda görüntülü, videolu ya da metin olarak karşımıza çıkarlar. Bunlar arasında en etkilisi ve dönüşüm oranı en yüksek olanı görüntülü reklam denebilir. Ancak görüntülü reklamların da belirli çeşitleri var. Bunlar şu şekildedir:
- Görüntülü Reklamlar: Arka plan renkleri ve değişkenleri tamamen özelleştirilebilir bir reklam türüdür. Ayrıca web siteleri, mobil uygulamalar, YouTube ve Gmail platformlarında bu reklamlara banner ya da sidebar gibi alanlarda rastlanmaktadır. İlgili alanı tamamen kaplarlar.
- Video Reklamlar: YouTube, video içeriği üretenler için önemli bir gelir kapısı haline geldi. İşte video içeriği üretenlerin videolarının belirli bölümlerinde yayımladıkları videolara, video reklam adı veriliyor.
- Metin Reklamlar: Arama sonuçlarında en üst ya da en altta karşımıza çıkan, başlık ve alt açıklamadan oluşan reklamlardır. Bu reklamlar, Google Ads üzerinden sıklıkla tercih ediliyor.
- Zengin Medya Reklamları: Reklamları gören kullanıcıların reklamla etkileşime geçebilmesine izin veren reklamlara verilen isimdir. Etkileşime göre reklamlar farklılaştığı için zengin medya reklamları olarak adlandırılır.
Yukarıda, Google Görüntülü Reklam Ağı (GDN) reklam türleri hakkında genel bilgilerden söz etmeye çalıştık. Siz de bu reklam türlerini kullanarak müşteri ya da misafir kazanabilir, markalaşma sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
Dijital pazarlamada çok dikkat çekici bir yere sahip olan Google Ads reklamları, dikkatli şekilde kullanılması gerekir. Aksi durumda zaman ve para kaybınız üst seviyeye çıkar. Ancak 360 Stradigi size bu süreçte profesyonel destek sağlamakta ve reklamlardan en üst seviyede dönüşüm almanıza yardımcı olmaktadır. Sizin için hazırladığımız “GDN (Google Görüntülü Reklam Ağı) Nedir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de soru ve görüşlerinizi bize yorum kısmından iletebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
GDN Açılımı Nedir?
Google Display Network kelimelerinin kısaltması olan GDN, Türkçe olarak Google Görüntülü Reklam Ağı şeklinde ifade edilmektedir.
Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası Nedir?
Misafir ya da müşterilerin kazanılması, markalaşma sürecinin hızlandırılması gibi amaçlarla, Google Ads üzerinden oluşturulan reklam bölümlerine denir. Oluşturulan kampanyaların içerisinde çeşitli reklam grupları da oluşturabilir, bu şekilde farklı anahtar kelimeler üzerinde sıralamada yer alabilir ya da Google Adsense platformuna üye olan web sitelerinde görüntülü reklamlarınızı gösterebilirsiniz. Kampanya ve reklam grubunuzu doğru şekilde oluşturduğunuzdan emin olmalı, profesyonelce yönetmelisiniz.