Dijital pazarlama ile e-ticaret ve diğer internet sektörlerinin büyütülmesi, daha fazla kitleye ulaştırılması mümkün. Bunun için de online reklamlar son derece popüler. Ancak her ne kadar dönüşüm oranı yüksek reklamlar olsalar da doğru ve planlı şekilde yönetilmezse, getirisinden çok götürüsü olacaktır. Bu sebeple de mutlaka dijital dünyanın getirdiği terimlere hakim olmak gerekiyor. Bu terimlerden bir tanesi de ROAS olarak belirtilebilir. Return On Advertising Spend şeklinde bir açılıma sahip olan ROAS, reklamlarda dikkat çekici bir terim. Peki, ROAS nedir? Nasıl hesaplanır? Şimdi konunun pek çok detayından söz edeceğiz.
ROAS Nedir?
Online reklamlar, dönüşüm oranı yüksek, getirisi fazla olan reklam modelleri arasında yer almaktadır. ROAS da reklam harcamalarına karşılık olarak elde edilen gelirinin oranının hesaplanması için kullanılan bir terimdir. Peki, ROAS açılımı nedir? Return On Advertising Spend şeklinde bir açılımı sahip olan terim, reklam dönüşümlerinin hesaplanmasında, reklam harcamaları dışında kalan gelirin hesaplanmasına kullanılmaktadır.
Türkçe karşılığını ise “Reklam Harcamasının Getirisi” şeklinde ifade edilebilir. ROAS hesaplaması sayesinde reklamın performansı ve getirisi ölçülmüş, böylece sayısal bir değer elde edilmiş olur. Ayrıca dijital pazarlama uzmanlarının müşterilerine veri sunarken kullandıkları ROAS verileri, müşteriye de net bir açıklama için son derece kıymetlidir. Peki, ROAS hesaplaması nasıl yapılır? Kolay bir işlem ile bunu gerçekleştirmek mümkün.
ROAS Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama ajanslarından alınan reklam hizmetleri sayesinde, reklamlarınız etkili şekilde yönetilip, size somut veriler sunulacaktır. ROAS hesaplaması da bu veriler içerisinde yer alır. Böylece reklam harcamalarınız sonucunda elde ettiğiniz gelir net şekilde hesaplanmış olup, siz de buna göre yol haritanızı çizme şansını yakalarsınız. Peki, bunu kendiniz hesaplamanız mümkün mü? Elbette.
ROAS = (Reklam Geliri / Reklam Maliyeti) x 100
Yukarıdaki formül, ROAS hesaplaması için kullanılmaktadır. Bu formülü doğru veriler ile hesaplarsanız, ROAS oranına ulaşmış olacaksınız. Bunu bir örnek ile açıklamak doğru olacaktır. Örneğin siz 1200 TL harcadığınız reklam ile 5400 TL gelir elde etmişsiniz diyelim. Sizin reklam geliriniz 5400 TL, reklam maliyetiniz ise 1200 TL’dir. O halde hesaplamasını yapalım.
- ROAS = (5400 / 1200) X 100
- ROAS = 4,5 X 100 = 450
Yukarıdaki hesaplama ile 4,5 sayısına ulaştık ve ardından bunu 100 ile çarptık. 100 ile çarpmamızın nedeni ise yüzdelik bir rakama ulaşmaktır. Yani reklam harcaması ile elde edilen gelirin yüzdesi, %450 olarak belirlenmiştir. Siz de kendiniz ROAS yüzdenizi hesaplayabilir bu şekilde reklam harcamalarınızdan elde ettiğiniz gelirin yüzdesini öğrenebilirsiniz.
ROAS Hesaplaması Nasıl Yorumlanır?
Her veri bize doğruyu göstermeyebilir. Evet, ölçülemeyen yönetilemez, ancak bazı ölçümler de bize doğru sonuçları vermeyebilir. Peki, bu durumda ne yapacağız? Tabii ki elde ettiğimiz verilere ulaşmak için doğru yorumlama gerçekleştireceğiz. Bu nedenle ROAS hesaplamasında şu şekilde hareket etmelisiniz:
- Reklam harcamalarınız ve reklam harcamalarınız ile elde ettiğiniz gelirin doğru olup olmadığından kesinlikle emin olmalısınız.
- Daha sonra harcamalar sayesinde elde ettiğiniz gelirin içerisindeki diğer gider kalemlerini de kontrol etmelisiniz. Çünkü tek gideriniz reklam değil.
- Elde ettiğiniz kâr sizi başarıya götürmeyebilir. Bu nedenle kâr oranınız ne kadar olursa olsun, diğer giderleri de kâr yüzdenizden çıkarmanız gerektiğini unutmamalısınız.
- Zaman bir diğer önemli yorum kriteri. Eğer bu kâr çok uzun süre içerisinde gerçekleşmişse, size fayda sağladığı anlamına gelmez.
- Dönüşüm oranını da yorum yaparken göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü dönüşüm oranı çok düşükse, elde ettiğiniz kâr çok fazla şey ifade etmeyebilir.
ROAS yorumlaması yapılırken, yukarıdaki kriterlere dikkat etmeniz gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız. Çünkü bazen kendinizi kârda hissederken, bir de bakmışsınız ki battınız. Bu durumla sıklıkla karşılaşılıyor. Siz de karşılaşmamak için doğru ROAS hesaplaması ve yorumlaması yapmalısınız. Peki, ROAS hesaplamasında oran kaç olmalı?
ROAS Kaç Olmalı?
Her sektörde ROAS oranının aynı olması beklenemez. Zaman ve dönüşüm gibi faktörler de etkili olur. Ancak genel anlamda bakıldığında, %100 kar yani ROAS hesaplamasında çıkan 1 rakamı, sınırdır. Bu sınırın altında kalındığında, kâr edilemediği anlamına gelir. Ancak %100 yani 1 rakamının üzerinde olunduğunda, kâr edilmeye başlanır. Tabii ki bu ortalama bir rakamdır. Her sektörde değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Peki, ROAS hesaplamasının markaya ne gibi faydaları olur?
ROAS Ne İşe Yarar?
Dijital alanda yatırımlarınızı arttırmak ya da mevcut yatırımlarınızın değerini yükseltmek isterseniz, o halde ROAS size harika bir rehber olacaktır. Çünkü bu sayede mevcut reklam harcamalarınızdan kazanç elde edip etmediğinizi ya da elde ettiğiniz kazancın yeterli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun yanında mevcut reklam kampanyalarınızın yeterli olup olmadığını öğrendiğiniz için herhangi bir kampanya değişikliğine de gitme şansına sahip olursunuz. Bu da sizin için hatalı karar verme riskini ortadan kaldırır ve daha etkili reklamlar üzerinden hareket etme şansı sunar.
Sizin için hazırladığımız “ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de 360 Stradigi olarak bizden dijital pazarlama konusunda destek almak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca soru ve görüşlerinizi yorum kısmından iletebileceğinizi de unutmayınız.
Sıkça Sorulan Sorular
ROAS Hesaplamak Neden Önemlidir?
Reklamlarınızın performansının yeterli olup olmadığı, reklam harcamalarınızdan elde ettiğiniz gelirlerin tespit edilmesi ve yeni yol haritalarının belirlenebilmesi gibi önemli hususlar, ROAS hesaplamanın ne kadar dikkat çekici olduğunu göstermektedir.
ROAS Açılımı Nedir?
“Return On Advertising Spend” açılımına sahip olan ROAS’ın Türkçe karşılığı ise “Reklam Harcamasının Getirisi” şeklindedir.
ROAS ve ROI Arasındaki Fark Nedir?
ROAS, reklam harcamaların getirisini tanımlarken, ROI yapılan tüm harcamalar sonucunda elde edilen getiriyi ifade etmektedir. Bu nedenle benzer gibi görünseler de harcamaların yönü birbirinden farklıdır.