Web sitesi sahipleri için Google’ın sunduğu, son derece kapsamlı ve ücretsiz bir araç olan Google Analytics, web sitesini ziyaret eden kullanıcıların istatistiklerini toplayıp, sınıflandırmaktadır. Ücretsiz oluşu, Analytics’in çok sık tercih edilmesine sebep oluyor. Ancak ücretli olmasından ziyade, sağladığı ayrıcalıklar göz önünde bulundurulursa, web sitesi sahipleri için vazgeçilmez olması hiç de şaşırtıcı değil. Peki, Google Analytics nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Bu gibi pek çok sorunun cevabından içeriğimizde söz edeceğiz.
Google Analytics Nedir?
Ücretsiz bir Google aracı olan Google Analytics, web sitesine giriş yapan ziyaretçilerin sitedeki belirli davranışlarını ölçme, nereden geldiklerini listeleme, çeşitli kanallara göre sınıflandırma ve belirli zaman kıstaslarına göre karşılaştırma gibi pek çok avantajı sağlamaktadır. Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların girişinden çıkışına kadar gerçekleştirdiği davranışları adım adım ölçen Google servisi, bu şekilde web sitesi sahiplerine ayrıcalıklı hareket etme imkanı sunuyor. Web sitesi sahipleri bu veriler ile çeşitli pazarlama hamleleri gerçekleştiriyor ve SEO çalışmalarını ilgili veriler ışığında düzenliyor. Peki, ne gibi avantajları var?
Google Analytics Ne İşe Yarar?
Ücretsiz bir Google aracı olan Analytics, web siteleri ve mobil uygulamalarını ziyaret eden kullanıcıların sitedeki dolaşımlarını ölçen, ücretsiz bir araçtır. Ücretsiz oluşu en büyük avantajı olmasına karşın onlarca farklı avantajından söz etmek de mümkün. Onlar ise şu şekildedir:
- Herhangi bir ücret ödemeden, web sitenizi ya da mobil uygulamanızı ziyaret eden kullanıcıların istatistiklerini öğrenebilirsiniz.
- Karşılaştırma, ölçme ve raporlama gibi pek çok imkan sunduğundan, verilere çok boyutlu şekilde erişebilirsiniz.
- Günlük, haftalık, aylık, yıllık ya da farklı sürelerde ziyaretçi sayılarını öğrenebilir, bunun için çeşitli karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
- Çok uğraş vermeden, küçük bir kurulum aşamasını uygulayarak veri toplamaya hemen başlayabilirsiniz.
- Google Ads ve Search Console ile entegrasyon yapabilirsiniz.
Yukarıdaki avantajları kullanıcılarına sağlayan Google Analytics, size farklı boyutlarda veri elde imkanı sunacaktır. Peki, Google Analytics neleri ölçer? Hangi veriler elde edilebilir? Şimdi bunlardan bahsedelim.
Google Analytics Neleri Ölçer?
Bir web sitesi hangi sektörde olursa olsun, ziyaretçilerin davranışlarına göre yönetilmeli ve web sitesine ona göre değişiklikler yapılmalıdır. İşte Google Analytics de size bu aşamada devasa veriler sunuyor. Bundan öte daha büyük avantajı, kesinlikle ücretsiz oluşudur. Küçük bir kod dizinini web sitesinin ilgili alanına kopyalayıp yapıştırmanız, bu muhteşem Google servisinin ziyaretçi davranışlarını ölçmesi için yeterlidir. Peki, bu özel servis, size hangi verileri ölçmede yardımcı oluyor?
- Genel ve anlık ziyaretçi sayısı,
- Ziyaretçilerin hangi kanallar üzerinden geldikleri,
- Sayfa, kategori ve yazılardan hangilerinin ne kadar ziyaretçi getirdiği,
- Hemen çıkma oranı,
- Oturum süresi,
- Kullanıcı ve oturum sayısı,
- Ziyaretçilerin hangi cihazlardan geldikleri,
- Demografik özellikler,
- Tekrar ziyaret edenlerin sayısı,
- Ziyaretçileri çeşitli verilere ve belirli gün sayılarına göre karşılaştırma,
- Ziyaretçilerin konumları,
- Raporlar,
- Dönüşümler ve bunun gibi çeşitli ölçümler, Google Analytics tarafından web sitesi sahiplerine sunuluyor.
Yukarıdaki tüm verilerin toplanması için küçük bir kod dizininin web sitesinin ilgili bölümüne yerleştirilmesi yeterli oluyor. Bu nedenle çok fazla uğraşmadan, kolayca veriler toplanabiliyor. Ayrıca pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilirken de çok kıymetli olan Google Analytics, size beklediğinizin üzerinde veri sağlayacaktır. Siz de böylece web sitenizin yönetimini daha etkili şekilde gerçekleştirebileceksiniz. Peki, Google Analytics web sitesine nasıl kurulur? Şimdi bundan söz edelim.
Google Analytics Kurulumu Nasıl Yapılır?
Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların istatistiklerini çok detaylı ve ücretsiz şekilde öğrenmek ister misiniz? O halde Google Analytics bu konuda size en üst düzey yardımı sağlayacak. Peki, Google Analytics kurulumu nasıl yapılır? Şimdi bundan adım adım bahsedelim.
- Öncelikle “https://analytics.google.com/” adresine giriş yapın.
- Sonrasında “Mülk Oluştur” alanından yeni bir mülk oluşturun ve ilgili alanı rastgele bir isimle doldurun. Türkiye ile ilgili seçimleri yapın.
- Ardından “Sektör”, “İşletme Boyutu” ve “Ölçme Nedeni” ile ilgili alanları doldurup, “Oluştur” butonuna tıklayın.
- “Platform Seçin” alanından “Web” bölümünü seçin. Sonrasında web site URL’inizi “www.orneksite.com” örneğindeki gibi alana girin. “Akış Adı” alanına da rastgele bir isim girin. Akışı oluşturun.
- Açılan sayfada “Ölçüm Kimliği” kodunu kopyalayın. “Bağlı Site Etiketlerini Yönetin” bölümüne tıkladıktan sonra ilk alana kodu yapıştırın. Diğer alana rasgele bir isim girin.
- Soldaki “Veri Akışları” alanına tıklayın. Arından ilgili veri akışınıza tıklayın.
- Aşağı indikten sonra “Etiketi Talimatlarını Görüntüleyin” adımına tıklayın ve “Manuel Olarak Yükleme” seçeneğini seçin.
- Karşınıza çıkan kodu web sitenizin “<head> <head/>” alanının arasındaki herhangi bir yere yerleştirin.
Sonrasında herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmayacak. Google Analytics kurulumunuz bu şekilde tamamlanmış olacaktır. Yukarıdaki adımları doğru şekilde gerçekleştirdiyseniz, herhangi bir veri ölçümü sorunu yaşamazsınız. Google Analytics site ekleme işlemi ile artık web sitenizin ziyaretçi istatistiklerini detaylı şekilde elde edebileceksiniz. Peki, kullanımında nelere dikkat etmek gerekir?
Google Analytics Nasıl Kullanılır?
Web sitenizin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için yapılması gerekenlerin başında, Google Analytics kullanımı gelmektedir. Çünkü “ölçülemeyen yönetilemez” şeklinde, çok da doğru bir söz bulunur. Bu sözden anlaşıldığı üzere, web sitenizin trafiğini ölçmezseniz, yönetimini de etkin şekilde gerçekleştiremezsiniz. Peki, bu Google servisi nasıl kullanılır?
- WordPress Google Analytics ekleme işlemini gerçekleştirdikten sonra, veri almaya hemen başlayabilirsiniz.
- Artık Google Analytics 4’e geçiş yapıldı ve standart mülklere veri akışı 1 Temmuz 2023 itibari ile sonlandırılacak. Eski kullanıcılar standart sürümü kullanmayı sevseler de artık yeni sürüm mecburen kullanılmak zorunda kalacak.
- Sol panelde “Raporlar”, “Keşfet”, “Reklam” ve “Yapılandır” alanları bulunur. Bu alanlar üzerinden mülkünüz ile ilgili her işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ana Sayfa içerisinde ilk alanda “Kullanıcı”, “Yeni Kullanıcı”, “Ortalama Etkileşim Süresi” ve “Toplam Gelir” bölümlerini görürsünüz. Bu bölümler trafiğinizin durumunu ve sitede kalma süresini gösterir.
- “Keşfet” bölümünden ise web site trafiğiniz, karşılaştırmalar, coğrafi değişkenler, cihazlar ve çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Ayrıca “Keşfet” bölümünün sol panelinden dilediğiniz veriler için rapor düzenlemesi yapabilirsiniz.
- “Gerçek Zamanlı Genel Bakış” alanı ise size anlık ziyaretçi durumunuzu gösterir. Buradan anlık ziyaretçiler ile ilgili onlarca farklı detayı gözlemleyebilirsiniz.
Google Analytics kullanım rehberi sayesinde, siz de kendi mülkünüzü kontrol edebilirsiniz. Bunun yanında ilgili alanları kendiniz keşfederek, Google servisinin tüm özelliklerini öğrenebilirsiniz.
Google Analytics Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Her aracın kullanımında olduğu gibi Google Analytics’in de kullanımında bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Bu hususlara dikkat ederseniz, Analytics kullanımında herhangi bir problem yaşamazsınız. Google Analytics kayıt işleminden sonra dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedelim.
- Sitenize eklediğiniz izleme kodunu kesinlikle silmeyin.
- İzleme kodunu her sayfanıza eklemenize gerek yok. Yalnızca “<head> <head/>” alanına tek seferde eklemeniz yeterli olacaktır.
- Google Analytics ve Search Console, Google araçları olduklarından, ikisi arasında entegrasyon yaparsanız, çok daha doğru veriler elde edebilirsiniz.
- Bir diğer Google aracı olan Google Ads ile de entegrasyon yapabilirsiniz. Bu şekilde ücretli ziyaretçilerin istatistiklerini de Analytics panelinizden gözlemleyebilirsiniz.
- Dilediğiniz gibi kullanıcı ekleyip, çıkarabilirsiniz. Mülkünüzü silme hakkına da sahipsiniz.
- Analytics kodunu sitenize eklemeniz halinde site hızınızda küçük bir yavaşlama olacaktır. Bu normaldir.
Yukarıdaki bilgilere dikkat ettiğinizde, Google Analytics kullanımı konusunda pek çok avantaj elde etmiş olacaksınız. Bu nedenle mutlaka elde ettiğiniz verileri doğru yorumlamalı, süreci başarılı şekilde yönetmeye gayret etmelisiniz.
Sizin için hazırladığımız “Google Analytics Nedir? Ne İşe Yarar?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de aklınıza takılan soruları ve görüşlerinizi bize yorum kısmından iletebilirsiniz. Ayrıca dijital danışmanlık konusunda bizden yardım isterseniz, 360 Stradigi olarak bizi tercih edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Google Analytics Kodu Ne İşe Yarar?
Analytics üzerinden kurulum aşamalarını tamamladıktan sonra size bir kod verilir. Bu kodu sitenizin ilgili alanına eklemeniz gerekecektir. Ekleme işlemini gerçekleştirdikten sonra verileri ölçmeniz sağlanacak, web sitenizi daha etkili şekilde yönetebileceksiniz.
Google Analytics Nerelerde Kullanılır?
Web siteleri ve mobil uygulamalarda Google Analytics kullanılabilir. Bu şekilde Google servisinin tüm imkanlarından yararlanılacaktır.
Google Analytics Hangi Avantajları Sunar?
Web siteleri ya da mobil uygulamalarını ziyaret eden kullanıcıların istatistiklerini tutan ve bu istatistikleri çok boyutlu şekilde raporlayıp, analiz etme imkanı veren bir Google servisidir. Bu sebeple Analytics kullanarak sitenizi ya da uygulamanızı ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını öğrenebilir, kullanıcıların sitenizde gerçekleştirdiği işlemler ile ilgili bilgi sahibi de olabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olması, Google servisinin kullanımını artırmış durumda. Çünkü halefi olan pek çok uygulama ücretli olmasına karşın bu kadar çok veriyi bu kadar detaylı şekilde sunamıyor.