Dijital pazarlama alanına adımınızı attığınız andan itibaren, çeşitli kavramlar ile karşı karşıya kalmaya başlarsınız. Bunlardan bir tanesi de UTM kodu? Peki, UTM nedir? Urchin Tracking Module kelimelerinin baş harflerinden oluşan UTM, bir çeşit kod yapısıdır. Facebook ya da Google Ads üzerinden oluşturduğunuz reklam kampanyalarının takip edilmesi sürecinde önemli bir etkene sahip olacaktır. Peki, UTM kodu nedir? UTM kodları nasıl oluşturulur? Şimdi size içeriğimizde bu konunun pek çok detayından bahsedeceğiz.
UTM Kodu Nedir?
Facebook ya da Google Ads üzerinden gelen trafiği, Google Analytics aracı ile anlamlandırabilmemiz için, URL’lerin sonunda yer alan ve çeşitli parametreler sonucunda oluşturulan kısa kod yapılarına, UTM kodu adı verilmektedir. UTM kodu nedir? sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verilebilir. Google UTM Builder aracı yardımıyla ya da parametreleri kendiniz kullanarak oluşturabildiğiniz bu kod ile reklam kampanyalarınızı daha etkili şekilde analiz edebilmekte, planlamanızı ona göre sınıflandırabilmektesiniz. Peki, genel anlamda bu kod yapısının faydaları nelerdir?
UTM Kodu Ne İşe Yarar?
“Ölçülemeyen, yönetilemez” şeklinde bir söz vardır. Bu sözü kimin söylediği bilinmese de ne kadar etkileyici olduğu çok açık. Çünkü reklam kampanyalarımızın bize ne anlattığını anlayamazsak, elde etmemiz gereken faydanın ne olduğunu da ne yazık ki tahmin bile edemeyiz. Bunun için Facebook ve Google Ads bize pek çok avantaj sunuyor. Bunlardan bir tanesi de UTM kodu. Peki, bu kodun bize ne faydası var?
- Öncelikli olarak kampanyalardan gelen dönüşümün ayrıştırılmasını sağlar.
- Hangi kampanyanın daha verimli olduğunu anlamamıza yardımcı olur.
- Reklam giderlerimizi yönetmemizi sağlar.
- Daha az gider ile daha fazla dönüşüm elde etmemize yardım eder.
- Ziyaretçilerin davranışlarını ölçebilme imkanı verir.
- Ziyaretçilerin davranışlarından yola çıkarak yeni yol haritası çizilmesini sağlar.
Yukarıdaki avantajların tamamını sağlayan UTM kodu, dijital pazarlama ile ilgilenen ve Facebook ile Google Ads reklam araçlarını kullanan herkes için oldukça faydalıdır. Peki, nasıl oluşturulur? Çeşitli bileşenler var. Bu bileşenleri uygulayarak, UTM kodu oluşturabiliyorsunuz.
UTM Kodu Nasıl Oluşturulur?
Google Ads ya da Facebook reklamları için çok önemli bir kavram olan UTM kodu, reklamların doğru organize edilmesi, hangi kampanyadan hangi etkinliğin oluştuğunun anlaşılabilmesi için gereklidir. Peki, UTM kodu oluşturma işlemi nasıl gerçekleştirilir?
- UTM kodunu oluşturmak için 5 parametreye gereksinim duyarız. Bu parametrelerden 3 tanesinin kullanımı zorunlu iken diğer 2 tanesi isteğe bağlıdır.
- Kodu oluştururken site bağlantısı ile kod yapısı “?” ile birbirinden ayrılır. Parametreleri birbirinden ayıran karakter ise “&” olarak bilinmektedir.
- UTM kodu oluşturma noktasında Google’ın bize gayet kullanışlı bir arayüz oluşturduğunu söyleyebiliriz. Google UTM Builder aracı ile kolay bir şekilde UTM kodlarınızı oluşturabilirsiniz.
- UTM kodlarınızı oluştururken, boşluk bırakmamaya ve Türkçe karakter kullanmamaya özen göstermelisiniz.
Yukarıdaki unsurlara dikkat ettiğinizde, doğru bir UTM kodu oluşturmuş olursunuz. Peki, parametreler nelerdir? Hangileri zorunludur? Nasıl kullanılır? Şimdi bunlardan bahsedelim.
UTM Kodu Parametreleri Nelerdir?
Reklamlarınızı daha etkili şekilde ölçebilmek ve yönetebilmek için aşağıda belirtilen parametreleri doğru şekilde kullanmalısınız. Bunlar şu şekildedir:
- utm_source (zorunlu)
- utm_medium (zorunlu)
- utm_campaign (zorunlu)
- utm_term
- utm_content
Yukarıda yer alan 5 parametrenin ilk üçü zorunludur. Bunları kullanmanız, doğru bir UTM kodu oluşturduğunuz anlamına gelir. Ancak reklam kampanyalarınızı birbirinden daha net ayırmak için diğerlerini de kullanabilirsiniz. Bu içerikten yola çıkarak örnek UTM kodunu şu şekilde oluşturabiliriz:
siteadi.com/utm-kodu-nedir-utm-kodu-nasil-olusturulur?utm_source=kampanya&utm_medium=agustos&utm_campaign=dijitalpazarlama
UTM kodlarınızı Google’ın sunduğu araç ile gerçekleştirmek mümkünken, bunun yanında kendiniz manuel olarak da oluşturabilirsiniz. Bunun için size sunduğumuz yukarıdaki örnekten yola çıkabilirsiniz. Parametrelerden sonra hangi kelimeyi kullandığınız sizin planlamanız ile ilgilidir. Kampanyalarınızı birbirinden ayıracak ölçekte olması yeterli olacaktır.
UTM Kodları Nereye Eklenir?
Reklam kampanyalarınızdan gelen ziyaretçilerin davranışlarını ayrıştırmak için kullanılan bu kod dizini, oluşturulduktan sonra ilgili kampanya URL’inin yönlendirme bağlantısının sonuna eklenmelidir. UTM kodu çalışmıyor ise mutlaka bir hata yapmışsınızdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi mutlaka Türkçe karakter ve boşluk kullanılmamasına özen göstermelisiniz. Tüm işlemleri en doğru şekilde gerçekleştirirseniz, UTM kodunuzda bir hata gözlenmez.
UTM Kodları Nereden İzlenir?
UTM kodlarınızı, reklam kampanyalarınızı birbirinden ayrıştıracak ölçekte oluşturduktan sonra artık izlenmesini Google Analytics üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Peki, panelin neresinden izlenir?
- Öncelikle Google Analytics’e giriş yapın. Ardından oturumunuzu açın.
- Sonrasında sol panelden “Edinme” alanına giriş yapın.
- Edinme alanının ardından “Kampanyalar” sonrasında da “Tüm Kampanyalar” alanına tıklayın.
Yukarıdaki adımları izleyerek UTM kodlarınız sayesinde yaptığınız ayrıştırmalar ile reklamlarınızı daha etkili şekilde ölçebileceksiniz. Sizin için hazırladığımız bu içerikte, “UTM Kodu Nedir? UTM Kodları Nasıl Oluşturulur?” konularından detaylı şekilde bahsetmeye çalıştık. Siz de yorumlarınız ile içeriğe katkı sağlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
UTM Kodu Neden Gereklidir?
Reklam kampanyalarınız aynı URL üzerinden ilerliyorsa, hangi kampanyadan daha fazla verim aldığınızı, UTM kodları sayesinde öğrenebilirsiniz.
UTM Kodu Neden Çalışmıyor?
Çalışmamasının genel sebeplerinden bir tanesi, kod yapısının yanlış oluşturulmasıdır. Türkçe karakter ve boşluk kullanmak bunlardan en sık karşılaşılanları. Ayrıca zorunlu parametrelerden bir tanesinin kullanılmaması da UTM kodlarının çalışmamasına sebep olacaktır.