Pazarlamada çok ciddi veriler analiz edilmesi gerektiği için, pek çok verinin doğru şekilde sıralanabilmesi bir ihtiyaç doğurmuştur. Bu ihtiyaç da özellikle modern pazarlamada RegeX ile sağlanır. Böylece binlerce kişiden gelen verilerin belirli atamalara göre sıralanması sağlanır. Temel amaç, atanan katar sayesinde katardaki ifadelerin eşleniğe geri döndürülmesinin sağlanmasıdır. Bunun sonucunda saatlerce uğraşıp, binlerce kişinin oluşturduğu verileri sıralamak, hepsini aynı standarda getirmek zorunda kalmazsınız. RegeX bunu sizin yerinize yapacaktır. Peki, RegeX nedir? Ne işe yarar? Bunu sizin için detaylı şekilde anlatacağız.
RegeX Nedir?
Özellikle pazarlamada çok tercih edilen, dijital pazarlama söz konusu olduğunda resmen bir yardımcı gibi yetişen RegeX, Regular Expressions kelimelerinin kısaltmasından oluşturulmuştur. RegeXp şeklinde de ifade edildiğine sıklıkla rastlanır. Peki, Regular Expressions, yani RegeX’in kelime anlamı nedir? Düzenli İfadeler şeklinde Türkçeleştirilen ve pazarlamada çok sık kullanıldığı için pazarlama terimi halini alan RegeX, karmaşık haldeki verilerin belirli kurallar çerçevesinde sıralanmasına verilen isimdir. Peki, RegeX neden kullanılır? Kullanılmasındaki temel amaç nedir?
RegeX Terimi Neden Kullanılır?
Çeşitli verileri bir nevi istiflemek, belirli bir düzene sokmak için kullanılan RegeX, özellikle dijital pazarlamada çok fazla işe yaramaktadır. Hele ki geleneksel pazarlama anlayışından ve kırtasiye malzemelerinden uzaklaşarak, dijitale yönelmek, bu tür terimlerin ortaya çıkmasında da çok ciddi etkiye sahiptir. Peki, RegeX’in kullanım amaçları nasıl sıralanabilir?
- Veriler ya da metinlerin içerisinde, düzensiz halde bulunan, benzer ya da tekrar eden yapıların ortaya çıkarılması, belirlenen bir kural çerçevesinde bu yapıların sıraya sokulması, benzerlerin ya da aynı olanların çıkarılıp, tek kalıp haline getirilmesi, temel amaçlar arasındadır.
- Çeşitli mecralarda elde edilen verilerin daha kolay kullanılabilmesi için kullanım amacına göre verilerin tasnif edilebilmesi konusunda da gereklidir.
- Tasnif edilmesi bile uzun zaman alacak verilerin içerisinden işe yarayanın tespit edilebilmesi için son derece önemlidir.
- Lead generation sürecinde elde edilen verilerin derlenip toparlanması ve potansiyel müşterilere daha etkin şekilde ulaşılabilmesi için dikkat çekicidir.
Yukarıdaki amaçların gösterdiği üzere RegeX mucizevi bir terimdir. Böylece uzun uğraşlara gerek kalmadan, RegeX kullanımı ile verilerin belirlenmiş kurallara göre tasnif edilmesi sağlanabilecektir.
RegeX’te Karakterler Neyi İfade Ediyor?
RegeX terimine göre ifadelerin düzenli bir hale sokulabilmesi için ifadelere belirli karakterlerin atanması gerekir. Bu atamamalarla örnek bir kelime belirlenir ve kelimeye yakın türevde olup hatalı ya da eksik yazılanlar, ilgili atama çerçevesinde düzeltilir. Böylece düzenli ifadeler elde edilmiş olur. Tabii ki yüzlerce farklı karakterin olabileceğinden söz etmeliyiz. Peki, RegeX için kullanılan karakterlerden en önemlileri hangileridir?
- $ = Satır Sonu
- * = Birden Fazla Tekrar Etme
- / = Sonraki Karakteri Dikkate Alma
- ^ = Satır Başı
- + = Birden Fazla Eşleştirme
- . = Tüm Eşleşmelere Açık
- | = İki Farklı Eşleşme (ya da anlamına gelir)
- ? = Bir Önceki Karakteri 1 ya da 0 İle Eşleştirme
- … = İlgili Alana Her Şeyi Eşleştir
Yukarıda yer alan karakterler, RegeX içerisinde en sık kullanılan karakterlerdir. Hepsinin bir ya da birden fazla anlamı olabildiği için ilgili atamanın doğru yapılması, verilerin doğru tasnif edilebilmesi açısından son derece önem taşımaktadır. Ayrıca yukarıda yalnızca ana karakterler bulunmakta olup, bunların dışında yüzlerce farklı karakter de bulunmaktadır. Karakterlerin sayısının fazla, anlamının ise çeşitli olmasının ana sebebi ise atamalarda daha doğru verilere ulaşılabilmesi olarak açıklanabilir. Peki, RegeX’in avantajları neler olabilir? Ne işe yaradığından kısaca şu şekilde bahsedilebilir.
RegeX Ne İşe Yarar?
Ad, Soyad, Telefon Numarası ve E-Posta Adresi gibi çeşitli verilerin toplanması gerektiğinde, ilgili kişilerden formları doldurmaları istenir. Ancak her birinin harf, boşluk ya da yazım kurallarına tam olarak uyduklarından ne yazık ki emin olamayız. Hele ki binlerce kişinin verisinin toplanması gerektiğinde, emin olmamız mümkün bile değildir. İşte bu durumda da RegeX ön plana çıkar. Peki, RegeX’in işe yaradığı konular nelerdir?
- Binlerce veri arasından istenilen verilere rahatlıkla ulaşılabilir.
- Verilerin saf ve doğru hale en hızlı şekilde getirilmesi sağlanabilir.
- Veri kayıplarının önüne geçilebilir.
- Zamandan tasarruf edilir.
- Veriler istenildiği gibi kontrol edilebilir ve yönetilebilir.
- Verinin durumuna göre özel atamalar gerçekleştirilebilir.
Yukarıda da net şekilde görüldüğü üzere özellikle dijital pazarlama söz konusu olduğunda RegeX’in onlarca farklı avantajından söz etmek mümkün olacaktır.
Biz de sizin için hazırladığımız “RegeX Nedir? Ne İşe Yarar?” isimli içerikte, ilgili terim hakkında pek çok detaydan söz etmeye gayret ettik. Siz de görüş ve sorularınızı bizimle yorum kısmından paylaşarak içeriğimize destek olabilirsiniz. Bunun yanında 360 Stradigi olarak dijital pazarlama disiplininin tüm alanlarında yanınızda olduğumuzu ve süreçleri sizin adınıza bizzat yönetebileceğimizi hatırlatmak isteriz.
Sıkça Sorulan Sorular
RegeX Açılımı Nedir?
Regular Expressions kelimelerinin bir kısaltması olarak kullanılan RegeX, Türkçe olarak Düzenli İfadeler şeklinde ifade edilmektedir.
RegeX Hangi Alanlarda Kullanılır?
Geleneksel pazarlamada en büyük problem olan verileri hızlı tasnif edememe sorunu, RegeX sayesinde çok hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulabiliyor. Bu sebeple ilgili özel karakterler kullanılarak yapılan atamalar sonucunda özellikle dijital pazarlama alanında RegeX’e çok sık rastlanılmaktadır.
RegeX Ne İçin Kullanılır?
Pek çok dijital pazarlama terimi bulunur ve bu terimler, verileri daha iyi yorumlamak ya da verileri daha etkili şekilde kullanmak için tercih edilmektedir. RegeX ise karmaşık düzende olan, birbirine benzeyen ancak farklı şekillerde ifade edilmiş olan verilerin, bir kurala göre tasnif edilmesini tanımlamaktadır. Türkçe karşılığı Düzenli İfadeler olduğundan, kullanıcılar tarafından aktarılan ifadelerin bir düzene göre sınıflandırılma işi şeklinde ifade etmek son derece etkili olacaktır.