Eski adı ile Google Webmaster Tools, şu anki adıyla ise Google Search Console, web sitesi sahipleri için tasarlanmış ve ziyaretçi verilerinin takip edilip raporlarının analiz edilebileceği şekilde düzenlenmiş, tamamen ücretsiz bir araçtır. Her geçen gün rakiplerin daha fazla olması, rekabetin giderek artması da hedef kitleyi daha iyi anlamaktan geçtiği için Search Console bu anlamda çok kıymetli bir yere sahip. Peki, Google Search Console nedir? Ne işe yarar? Kurulu nasıl yapılır? Bu ve benzeri soruların cevaplarını içeriğimizde bulabileceksiniz.
Google Search Console Nedir?
Web sitenizin Google aramalarındaki konumunun, aldığı trafiğin, gösterim sayısının vb. değerlerinin gözlemlenmesi, listelenmesi, karşılaştırılması gibi pek çok seçeneğin gerçekleştirilmesini sağlayan araca, Search Console adı verilmektedir. Search Console nedir? sorusuna bu cevap verilebilir. Web sitelerinin dizine eklenmesi, dizinden kaldırılması, gelen ve giden bağlantıların izlenmesi gibi pek çok alanda, Google Search Console ile deneyim yaşayabiliyorsunuz. Bu nedenle tüm web sitesi sahiplerinin web sitelerinin kurulumundan itibaren Search Console kurulumunu gerçekleştirmesi bir gereklilikten ziyade zorunluluk olacaktır. Peki, Search Console ne işe yarar? Neden gereklidir?
Google Search Console Ne İşe Yarar?
Web sitenizin Google sıralamasındaki konumunu belirleyen pek çok faktör var ve bu faktörleri doğru olarak kullandığınızda, sıralamanız yükseliyor. İşte Search Console aracı bu sürecin başından sonuna kadar yanınızda. Peki, hangi işlemler gerçekleştirilebiliyor? Neden Search Console’u kullanmak gerekir? Şimdi bunlardan bahsedelim.
- Web sitenizin, Google arama motorundan aldığı trafiği listeleme,
- Web sitenize trafiğin hangi kelimelerden geldiğini tespit etme,
- Tıklama, Gösterim, Ortalama Tıklama Oranı ve Ortalama Konum verilerine ulaşabilme,
- Web, Görsel, Video ve Haberler alanından gelen trafiği görebilme,
- URL’leri dizine ekleme (eski adı ile Google Gibi Getir),
- URL’leri dizinden kaldırma,
- Sayfaları ve video içeren sayfaları görebilme,
- Site haritası ekleme, çıkarma,
- Sayfa Deneyimi ve Mobil Kullanılabilirlik konularında hataları görme, düzenleyebilme,
- İçerik Haritası ve SSS kontrolü,
- Gelen ve giden bağlantıları kontrol edebilme,
- Sahiplik atama,
- Kullanıcı ekleme ve çıkarma,
- Hizmet ilişkilendirme ya da adres değiştirme,
- Web sitenizin gidişatı ile ilgili raporlar görebilme ve raporlar konusunda ilgili e-posta adresinize e-posta alma gibi daha pek çok alanda işlemlerin gerçekleştirilebilmesini sağlayan Search Console, Google arama motorunda yer almak isteyen herkesin mutlaka kullanması gereken bir araçtır.
Yandex, Bing ya da Yahoo gibi arama motorlarında, Google Search Console ile yer alamazsınız. O araçların Webmaster Tool’ları üzerinden kurulum gerçekleştirmeniz gerekecektir. Peki, Google Search Console giriş işlemi ile kurulum nasıl gerçekleştirilir?
Search Console Kurulumu Nasıl Yapılır?
Hemen her web sitesi sahibinin mutlaka kullandığı ve aslında kullanmak zorunda olduğu bir araç olan Search Console, size web sitenizde başarılı olabilmeniz açısından çok önemli avantajlar sunmaktadır. Bu sebeple mutlaka kurulumunu yapmalı, siz de web sitesi istatistiklerinizi ölçmeye başlamalısınız. Peki, Google Search Console kurulumu nasıl yapılır? Bunun birkaç yöntemi var. Bunlardan bahsedelim.
Öncelikle search.google.com adresine giriş yapın ve oturum açma işlemi gerçekleştirin. Ardından sol üstte yer alan Mülk Ekle kısmına tıklayın ve ardından tekrar tıklayın. Sonraki işlemler farklılık göstermektedir. Bunlardan bahsedelim.
Alan Adı İle Kaydolma
Bunun için öncelikle web sitenizin adresini ilgili alana “orneksite.com” gibi giriniz. Devam tuşuna bastıktan sonra alan adı sağlayıcınızın panelinde çeşitli işlemler gerçekleştirmelisiniz. Bu işlemler her alan adı sağlayıcısına göre değişiklik gösterdiği için sonraki adımları dikkatli şekilde gerçekleştirin.
URL Ön Eki İle Kaydolma
URL ön ekinizi “https://www.orneksite.com” örneğindeki gibi giriniz ve Devam tuşuna basınız. Ardından karşınıza HTML Dosyası, HTML Etiketi, Google Analytics, Google Etiket Yöneticisi ve Alan Adı Sağlayıcı seçenekleri çıkacak. Her birinin adımları farklı. Bunlardan kısaca söz edelim.
HTML Dosyası İle Kaydolma
İlgili dosyayı indirin ve bu dosyayı web sitenizin kök dizinine, yani public_html alanına ekleyin. Sonrasında Doğrula tuşuna bastığınızda, doğrulama işlemi başarılı şekilde gerçekleştirilmiş olacaktır.
HTML Etiketi İle Kaydolma
Size verilen HTML etiketini kopyalayın ve web sitenizin ilk <body> bölümünden önce yer alan <head> bölümüne yerleştirin. Yerleştirme işlemini tamamladıktan sonra tema düzenleyiciyi güncellediğinizden emin olun. Sonrasında Search Console üzerinden Doğrula tuşuna tıkladığınızda, doğrulama işlemi gerçekleşecektir.
Google Analytics İle Kaydolma
Web siteniz için Google Analytics tarafından verilen ve gtac.js snippeti içeren izleme kodunu, web sitenizin <head> bölümüne yerleştirdiyseniz ve Google Analytics hesabınızda düzenleme yetkiniz varsa, bu şekilde de doğrulama gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında yine Doğrula tuşuna basmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Google Etiket Yöneticisi İle Kaydolma
Kapsayıcı snippet kullanıyorsanız, Google Tag Manager üzerinden de Search Console kurulumunu yani doğrulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Ancak Tag Manager kapsayıcısı için mutlaka yayınlama iznine sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Sonrasında Doğrula tuşuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Alan Adı Sağlayıcısı İle Kaydolma
Alan adı sağlayıcınızın panelinde gerçekleştireceğiniz işlemler ile doğrulama gerçekleştirebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz işlemlerin aynısıdır. Search Console üzerinde verilen işlemleri panelinizden gerçekleştirerek, kurulumu tamamlamış olursunuz. Ancak bahsettiğimiz gibi bu işlemler her panelde farklı olabilir. Mutlaka alan adı sağlayıcınızın paneline hakim olmalısınız.
Google Search Console giriş işlemi yapmak için, yukarıdaki doğrulamalardan yalnızca bir tanesini yapmanız yeterli olacaktır. Diğerlerini de yapabilirsiniz ancak veri toplayabilmek için bir tane gerçekleştirmeniz zorunludur. Peki, Search Console nasıl kullanılması gerekir? Bunun belirli gereklilikleri var. Bunlardan söz edelim.
Google Search Console Nasıl Kullanılır?
Kapsamlı bir Google aracı olan Search Console, Google Analytics ve Google Ads ile entegre bir şekilde çalışma disiplinine sahiptir. Bu nedenle entegrasyonlarını yapmanız, daha sağlıklı veri almanız ve etkili bir yönetim gerçekleştirmeniz adına son derece önemli. Peki, bunun dışında nelere dikkat edilmelidir?
- Kapsam ve Mobil Kullanılabilirlik ile ilgili sorunlara mutlaka dikkat etmelisiniz. Bu sorunları düzeltirseniz, daha sağlıklı sayfalara sahip olabilirsiniz.
- Site Haritasını, orneksite.com/sitemap.xml örneğindeki gibi öğrenebilirsiniz. Ardından site haritanızı Search Console’a ekleyebilirsiniz.
- Trafiğinizi günlük, haftalık ve aylık olarak mutlaka kontrol edin. Önceki dönemlere göre karşılaştırma yapın ve gidişatınıza göre bir yol haritası çıkarın.
- En çok tıklama aldığınız kelimeleri tespit edin ve özel çalışmalar gerçekleştirin.
- Gösterim ve tıklama sayısı düşen sayfalarınızda düzenlemeler yaparak, kötü gidişi olumlu yöne çevirin.
Yukarıda, Search Console kullanımı konusunda dikkat etmeniz gereken birkaç noktadan bahsetmeye çalıştık. Siz de bu noktalara dikkat ederseniz, web sitenizin Google sıralamasındaki konumunu iyileştirebilir, daha etkili bir web yönetimi gerçekleştirebilirsiniz.
Sizin için hazırladığımız “Google Search Console Nedir? Ne İşe Yarar?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Bu süreçte destek almak ve dijital adımlarınızı daha etkili şekilde atmak isterseniz, 360 Stradigi olarak bizi tercih edebilirsiniz. Ayrıca soru ve görüşlerinizi bize iletebilmek adına yorum kısmından paylaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Search Console URL Kaldırma Nasıl Yapılır?
Öncelikle Search Console mülkünüze giriş yapın ve sol panelden URL Kaldırma seçeneğini seçin. Ardından Yeni İstek butonuna basın. Sonrasında URL girerek, İleri butonuna basın. Tek tek uğraşmak istemeyip, belirli köke sahip URL’lerin tamamını kaldırmak isterseniz, “Bu ön ekle başlayan tüm URL’leri kaldır” seçeneğini de seçebilirsiniz.
Search Console Neyi Ölçmenizi Sağlar?
Google arama motorundan gelen trafiği ve bu trafiğin hangi kelime, cihaz ve konumdan geldiğini tespit etmek için kullanılır. Bu tür verileri ölçmenizi sağlar. Farklı arama motorları, sosyal medya ya da farklı web sitelerinden gelen trafiği Search Console ile ölçemezsiniz.