Dijital dünyada pek çok kavram ile karşı karşıyayız. Bu kavramların her biri de inanılmaz büyük değerlere sahip. İşte bounce rate de bunlardan bir tanesi. Türkçe karşılığı ise hemen çıkma oranı. Zaten dijital dünyada çalışmalar yapan, bir web sitesine sahip olan hemen herkes bu kavrama hâkim. Çünkü bu kavram ile sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizin diğer sayfaları ile ne kadar ilgilendiğini tespit edebiliyorsunuz. Peki, bounce rate (hemen çıkma oranı) nedir? Nasıl hesaplanır? Düşürmeye yönelik çalışmalar nelerdir? Şimdi tüm bu detaylardan bahsedeceğiz.
Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir?
İnternet kullanıcılarının web sitenizi ziyaret ettikten sonra, web sitenizin diğer sayfalarını ziyaret etme oranına bounce rate (hemen çıkma oranı) denir. Yani bir internet kullanıcısı sitenizi organik sonuçlardan ya da farklı şekilde ziyaret ettiyse, isterse giriş yaptığı sayfada 30 dakika kalsın, yine de hemen çıkma oranınız %100 olur. Ama kullanıcı giriş sayfasında 1 saniye kalsa bile farklı sayfanızı ziyaret ederse o halde hemen çıkma oranı %0 olur. Yani buradan hareketle, hemen çıkma oranınız ne kadar düşükse, o kadar başarılısınız demektir. Peki, bu oran nasıl hesaplanır?
Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?
Hemen her web sitesi sahibinin Google Analytics kullandığını biliyoruz. Kullanmayanlara da kullanmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu araç sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayısını hesapladığı gibi çok detaylı analizlerini yapıyor. Ayrıca hemen çıkma oranını (bounce rate) da hesaplıyor.
Peki, hemen çıkma oranı nasıl hesaplanır? Bunun formülü oldukça basit. “(Toplam Kullanıcı Sayısı/Toplam Oturum Sayısı) X 100” formülü ile hemen çıkma oranını hesaplayabilirsiniz. Analytics, panelinde bu oranı daima hesaplayarak veriyor. Siz de buradaki formülü kullanarak hesabı yapabilirsiniz. Peki, hemen çıkma oranı ortalamaları sektöre göre kaç olmalı?
Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalı?
Her sektörde hemen çıkma oranının aynı olmasını bekleyemeyiz. Çünkü bir blog sitesinde kullanıcılar aradıkları bilgiye ulaştıklarında çoğunlukla diğer bilgiler ile ilgilenmezler. Ancak bir e-ticaret sitesinde, farklı ürünlere ve kategorilere bakarlar. Bu da sektörler arasında hemen çıkma oranının ne kadar değişiklik gösterdiğini anlatıyor. Peki, bu oran sektörlere göre kaç?
- Blog Sitelerinde; %85-90 (Ortalama)
- E-Ticaret Sitelerinde; %30-35 (Ortalama)
- Hizmet Sitelerinde; %45-50 (Ortalama)
Yukarıdaki yüzdeler, ortalamayı ifade ettiğinden, her sitede farklılaşabilir. Sitenizin sektöre göre ortalamaları bu düzeyde ise, o halde işler iyi gidiyor demektir. Ancak yüksekse, o halde bir şeyler yapmanızın zamanı geldi. Peki, hemen çıkma oranı (bounce rate) nasıl düşürülür?
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür? 15 Efsane Öneri
Web sitenizin daha ilgi çekici bir hale geldiğinin en önemli kanıtı, hemen çıkma oranınızın düşük olmasıdır. Genellikle bu oran çok dikkate alınmasa da aslında sitenizin sıralamalarını önemli ölçüde etkiler. Çünkü bu oran düşükse, demek ki içerikleriniz ve siteniz ilgi çekicidir. O halde arama motorları da sizi ödüllendirir. Peki, bounce rate nasıl düşürülür?
- İçerik ya da sayfalarınızdan, ilgili içerik ya da sayfalara linklemeler yapmalısınız.
- Sitenizin hızını kontrol etmeli, hızı düşükse, yükseltmelisiniz. Kullanıcılar beklemez, hemen farklı siteyi ziyaret eder.
- Web site tasarımınızı göze hitap eden şekilde yapmalısınız.
- Menüyü ilgi çekici olarak tasarlamalısınız.
- Yapışkan menü kullanabilirsiniz.
- İçeriklerinizde kullanıcı odağını daima ön planda tutmalısınız.
- Paragraflarınızı kısa tutup, sık sık alt başlıklara yer vermelisiniz.
- Sidebar ve içerik aralarına ilgi çekebilecek içerikler yerleştirmelisiniz.
- En çok okunanlar alanına sidebarda mutlaka yer vermelisiniz.
- Fazla reklam kullanmaktan kaçınmalısınız. Fazla reklam sıkar ve kullanıcılar sıkılmayı sevmez.
- Pop-up olarak adlandırılan açılır pencereleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
- İçindekiler tablosu kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Google Analytics ile daima site trafiğinizi ve hemen çıkma oranınızı kontrol etmelisiniz.
- En çok ziyaret edilen sayfa ve içeriklerinize daha fazla dikkat etmelisiniz.
- Hemen çıkma oranının düşük olduğu sayfaları tespit edip, belirtilen çalışmaları uygulamalısınız.
Yukarıdaki önerileri uygulayarak, siz de hemen çıkma oranınızı düşürebilir, web sitenizi kullanıcılar için daha ilgi çekici ve kullanışlı hale getirebilirsiniz.
Sizin için hazırladığımız “Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir? Nasıl Hesaplanır?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de yorum kısmından görüş ve önerilerinizi paylaşabilir, sorularınızı iletebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Google Analytics Hemen Çıkma Oranı Ne Olmalı?
Sektöre göre değişen oranlar bulunur. Ancak bu oran blog sitelerinde %85 civarında olması gerekirken, e-ticaret sitelerinde %35 seviyesinde olması gerekir. Daha yüksekse, düşürmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmeniz gerekecektir.
Hemen Çıkma Oranı Neden Önemlidir?
Web sitenizin kullanıcı odaklı olup, ihtiyaçlara cevap verip vermediğinin belirlenmesi adına hemen çıkma oranı size çok değerli sonuçlar verir. Böylece eksik ya da iyi olan taraflarınızı görebilirsiniz.
Hemen Çıkma Oranı Hesabı Nasıl Yapılır?
“(Toplam Kullanıcı Sayısı/Toplam Oturum Sayısı) X 100” formülü ile hemen çıkma oranınızı hesaplayabilirsiniz. Ayrıca Google Analytics hemen çıkma oranını panelinde sürekli gösterdiğinden, bu aracı kullanarak daima hemen çıkma oranını göz önünde bulundurabilirsiniz. Çünkü sitenizin kullanıcı odaklı olabilmesi adına hemen çıkma oranı son derece kıymetlidir.